Hondenlosloopweide
In Bilzen is een hondenlosloopweide naast de hondenschool aan de Taunusweg in Munsterbilzen. Op deze weide van ongeveer 1.000 m² kunnen honden zich uitleven. U kunt ook met uw dan weer aangelijnde hond een wandeling maken in het nabijgelegen Munsterbos.

Buiten deze losloopweide geldt overal in Bilzen een aanlijnplicht.

Preventie tegen schade door dieren
Overal bewijzen dieren hun nut. Vogels houden insectenplagen onder controle, roofdieren houden het knaagdierenbestand in toom en samen geven ze de biodiversiteit een flinke duw in de rug.

Het natuurschoon heeft ook mindere kanten. Zo komen veel dieren op zoek naar voedsel dicht bij de mens of hebben ze het op uw eigendom gemunt: aangepikt fruit, kaalgevreten akkers en dood pluimvee ...

Er bestaan heel wat maatregelen die schade door dieren kunnen voorkomen. Hieronder kunt u voor verschillende diersoorten een brochure downloaden met meer informatie over het dier en preventiemaatregelen om schade te voorkomen.  Meer info is terug te vinden bij het Agentschap Natuur & Bos.

Huisdiersticker
Bij noodgevallen ben je niet altijd thuis of in de mogelijkheid om de brandweer te vertellen over de dieren in je woning. Als de brandweer arriveert voor bijvoorbeeld brand, CO-vergifting of wateroverlast bij jouw thuis, hebben zij aanvankelijk geen weet van mogelijke huisdieren.

Daar brengt deze ‘huisdiersticker’ voortaan verandering in. Eigenaars van huisdieren kunnen op de sticker aanduiden welke dieren ze bezitten en zelfs hoeveel. Gekleefd op een raam aan de voorgevel, goed in het zicht, ziet de brandweer in één oogopslag of er (mogelijk) dieren aanwezig zijn in de woonst en welke. Zo kunnen brandweerlui op zoek naar te redden honden, katten, vogels of andere.

De huisdiersticker is af te halen vanaf maandag 9 april in het gemeentehuis. Met pen of alcoholstift kan je aanduiden hoeveel honden, katten, vogels, of andere dieren je bezit. De sticker is weersbestendig en heeft een duurzame UV-lak

Baas & Beest
Baas&Beest biedt ( of zal in de toekomst bieden) sociale dienstverlening voor mens en dier:

  • Diergeneeskundige zorg
  • Noodopvang in crisissituaties
  • Dierenvoeding en materialen
  • Vachtverzorging
  • Begeleiding in opvoeding en gedrag
  • Diergeneeskundige zorg

Stichting Prins Laurent biedt gratis diergeneeskundige zorg aan huisdieren van kansarmen. De dieren krijgen kwaliteitsvolle zorg van zelfstandige dierenartsen.

De stichting verleent preventieve zorg:

  • Vaccinatie
  • Sterilisatie, castratie
  • Plaatsen chip

De stichting biedt eveneens curatieve zorg:

  • Behandeling
  • Operaties

De voorwaarden om in aanmerking te komen vind je op

http://www.sfprlaurent.be/stichting-prins-laurent/toelatingsvoorwaarden/?lang=nl

Men stelt vast dat sommige kansarmen moeite hebben met het interpreteren van de toelatingsvoorwaarden en het verzamelen van de nodige documenten om aanspraak te kunnen maken op diergeneeskundige zorg. Eventueel kunnen de OCMW diensten hen hierin bijstaan.

Contactgegevens Dispensarium Hasselt
Jukstraat 33, 3500 Hasselt
T: 011 18 89 48 – tel. bereikbaar elke dinsdag en donderdag tussen 9 en 13 uur. Consultaties tussen 10 en 12 uur.
E: disp-hasselt@sfprlaurent.be

Contactgegevens Stichting Prins Laurent – Hoofdzetel
Paul Deschanellaan 36-38, 1030 Brussel
T: 02 243 08 97
E: mail@sfprlaurent.be
http://www.sfprlaurent.be/

Koninklijk besluit pluimvee en konijnen
Op 19/09/2018 verscheen een nieuw KB voor pluimvee en konijnen. U kan het KB hier vinden.

Opvang van dieren tegen betaling
Iedereen die geregeld honden of katten, toevertrouwd door hun eigenaar,  onderdak  en de nodige zorgen geeft, gedurende beperkte tijd en tegen vergoeding moet hiervoor erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn, ongeacht het aantal dieren dat men opvangt. Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus erkenningsplichtig. (Bron)

Een lijst met “alle” Vlaamse adressen waar tegen betaling de dienst opvang van hond of kat wettelijk mag uitgevoerd worden vindt u hier.

 

Contactinformatie