Bilzen zet zich nog meer op de kaart als toegankelijke stad

Vandaag gaat in Bilzen het traject ‘Naar een toegankelijke stad’ van start. Inwoners en personeelsleden zullen tijdens drie workshops nadenken over het vergroten van de toegankelijkheid in Bilzen. Dat resulteert in een concreet actieplan. Inter, het gespecialiseerde Vlaams expertisecentrum, zorgt voor de begeleiding. Bij aanvang van de eerste workshop ondertekenen beide partijen een charter om dit engagement officieel vast te leggen.   

Tegenwoordig is er veel aandacht voor toegankelijkheid en dat is terecht. Tegelijk is het een ruim begrip, dat diverse aspecten van het dagelijkse leven omvat. Schepen van toegankelijkheid Ann Thijs: “Ons doel is een stad waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. Iedereen kan er comfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagdagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen. Dat geldt dus uiteraard ook voor inwoners met een (on)zichtbare beperking.”

Wendy Metten, algemeen directeur Inter: “Toegankelijkheid betekent kwaliteit voor iedereen en is een noodzaak voor heel wat mensen om volwaardig deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Door het traject ‘Naar een toegankelijke stad’ aan te gaan, toont Bilzen zijn bereidheid om de eigen werking en leefomgeving stap voor stap te verbeteren op vlak van toegankelijkheid.”

Bij de start van elk initiatief moet er goed worden nagedacht over de algemene toegankelijkheid. Ook essentieel is de participatie van de Bilzenaren. Inwoners, ervaringsdeskundigen en de Stedelijke Toegankelijkheidsdviesraad (STAR) worden actief betrokken bij het beleid. Daarnaast bouwt de stad een netwerk van partners uit, zoals mobiliteitsactoren, nutsbedrijven en huisvestingsmaatschappijen. Inter zorgt voor expertise en begeleiding.

Ann Thijs: “Het traject bestaat uit drie workshops, die vandaag, op 16 mei en 11 juni plaatsvinden. Eerst is er een grondige zelfevaluatie van het Bilzerse toegankelijkheidsbeleid. Vervolgens kijken we hoe en waar we dit kunnen versterken. Tot slot bepalen we de nodige doelstellingen en acties op korte en lange termijn. We zullen regelmatig communiceren met de inwoners over de vooruitgang ‘Naar een toegankelijke stad’.”

Leidraad bij dit alles zijn de principes van Universal Design. Wendy Metten: “Dat is slim ontwerpen voor iedereen, met een mooi, makkelijk en functioneel resultaat. Het is toepasbaar op gebouwen, openbare ruimten, vervoermiddelen en gebruiksvoorwerpen maar ook op minder tastbare dingen, zoals communicatie, dienstverlening en beleving van bijvoorbeeld vrijetijdsinitiatieven. Zo wordt niemand nog uitgesloten.”